Insurance Law

Insurance Law 720X242

A biztosítási ipar Máltán 

 

Málta szigorú szabályozásai, EU tagsága, angolul beszélő magas szakértelmű munkaereje és kedvező adórendszere sok más egyéb ok mellett számos biztosítási társaságot vonzott Máltára, akik itt kívánják megalapozni külföldi tevékenységüket.
 
A biztosítási ágazat a vállalatok számában és az üzleti forgalom mértékében egyaránt növekvő tendenciát mutat. A máltai biztosítási szektor egy maroknyi hazai biztosító társaságból egy, az EU összes tagállamában terjeszkedő gazdasági ágazattá nőtte ki magát. A biztosítási szektorba az általános vagy hosszú távú üzleti kereskedelmi biztosítótársaságok, meghatározó nemzetközi biztosítók és viszontbiztosítók leányvállalatai, a Biztosítási Vállalatok Egyesülete (Affilated Insurance Companies) és a Biztosítás Menedzsment Társaságok (Insurance Management Companies) tartoznak.

Málta és az EU biztosítási jog

 

A máltai biztosítási jogszabályok tartalmazzák az Európai Uniós Biztosítási Irányelvek által meghatározott normákat, beleértve többek között a Biztosítási Közvetítés és a Viszontbiztosítás irányelvét. 
Biztosítási tevékenység Máltán - amit a Biztosítási Tevékenységek Törvénye, és a Biztosítási Közvetítők Törvénye szabályoz - csak a Máltai Pénzügyi Szolgáltatások Hatósága (Malta Financial Services Authority, MFSA) engedélyének megszerzése után folytatható, amely a banki, befektetési, bizalmi szolgáltatásokat, a nyugdíjakat és a pénzügyi piacokat egyaránt szabályozza.
 
Az MFSA tökéletesen megfelel a Biztosítási Felügyelők Nemzetközi Egyesülete (International Association of Insurance Supervisors, IAIS) magas szintű elvárásainak. A szigorú pályázati folyamat után, amely magában foglalta az MFSA alapos átvilágítását és Málta jogszabályi és szabályozási kereteinek vizsgálatát, az IAIS egy Többoldalú Egyetértési Magállaposást (Multilateral Memorandum of Understanding, MMoU) kötött az MFSA-val az együttműködésre és az információcserére vonatkozóan.  Az IAIS-ban való tagsága, és csatlakozása az MMoU-hoz megerősítette az MFSA pozícióját biztosítási szektort felügyelő szervek nemzetközi hálózatában.
A Máltai jogrendszer számos innovatív és rugalmas jogi konstrukcót tartalmaz a biztosítás területén, mint például a Védett Cellás Társaságok (Protected Cell Companies, PCCs) és a Beépített Cellás Társaságok (Incorporated Cell Companies, ICCs), amelyek eszközeinek és kötelezettségek különbözősége kihasználható a kötött biztosítási piacon.
 
A jogi és szabályozási kereteknek megfelelő, a Máltai szabályok szerint működő rögzített Kapcsolt Biztosítási Társaságok (Affilated Insurance Companies, AICs), olyan, a biztosítási ipar speciális igényeit ellátó lehetőségeket biztosítanak, amelyeket a hagyományos biztosítótársaságok nem. A Társaságok Folytonosságára vonatkozó jogszabályok lehetővé teszik a rögzített társaságoknak, hogy Máltára be, vagy Máltáról kitelepüljenek, a lehető legkisebb költséggel.

Áttelepítési jogok

Málta EU tagsága lehetővé teszi a Máltán bejegyzett biztosító társaságok számára az EU Egységes Piacának elérését, valamint az EU/EGT piacának megcélzását a fogadó tagállam további engedélyezése nélkül. Az áttelepítési jogok akkor gyakorolhatóak, ha a biztosítótársaság bejegyzett, és a hazai rendszabályozó szerv a hivatalos egységesített, egyszerű bejelentési eljárás keretein belül értesíti a fogadó ország illetékes bizottságát.

A máltai biztosítási gyakorlat

A Chetcuti Cauchi széleskörű pénzügyi megoldásokat biztosító csapata rengeteg szolgáltatást nyújt az engedélyezési, a vállalati megfeleltetési ügyektől egészen a személyi adótervezésig. Irodánk projektvezetési segítséget nyújt Máltai és azon külföldi ügyfeleink számára, akik Máltát választják vállalkozásuk központjának, vagy a biztosítási tevékenységük fióktelepének. A Chetcuti Cauchi jogi tanácsadást nyújt biztosítóknak, viszontbiztosítóknak, biztosítási ügynököknek, biztosítási alkuszoknak, biztosítási vezetőknek és olyan szerződéses biztosítási közvetítőknek, akik készek a máltai jogban való engedélyeztetésére és nyilvántartására.Contact Us
Please send me legal and other updates
Key Contacts

Dr Priscilla Mifsud Parker

Senior Partner - Corporate, Tax & Immigration

+356 22056422

Mr Steve Muscat Azzopardi

Senior Manager, Corporate & Fintech

+356 22056438

Related Industry Groups